В пре­вод от гръц­ки наи­ме­но­ва­ние­то на та­зи бо­лест зву­чи та­ка: “к­ра­кът е в ка­пан”. Спе­циа­лис­ти­те оба­че я на­ри­чат от­ла­га­не на со­ли.
По­даг­ра­та е ед­на от най-раз­п­рос­т­ра­не­ни­те бо­лес­ти на пре­ус­пя­ва­щи­те, ак­тив­ни­те, жиз­не­ра­дос­т­ни­те мъ­же. Та­зи вер­сия се пот­вър­ж­да­ва и от спи­съ­ка на та­лан­т­ли­ви и из­вес­т­ни хо­ра, мно­го от тях приз­на­ти за ге­ни­ал­ни - Алек­сан­дър Ма­ке­дон­с­ки, Хен­ри IV, Кро­му­ел, кар­ди­нал Ма­за­ри­ни, Иван Гроз­ни, Пе­тър I, Ми­ке­лан­д­же­ло, Пуш­кин, Тур­ге­нев, Мо­па­сан, Стен­дал, Ко­лумб, Ню­тон, Чарлз Дар­вин.
Заболяването се про­во­ки­ра от по­ви­ше­но­то ни­во на пи­коч­на­та ки­се­ли­на в кръв­та.
По­ве­че­то стра­да­щи от по­даг­ра са мъ­же. Же­ни­те бо­ле­ду­ват 10 пъ­ти по-ряд­ко от нея.
Хи­по­те­зи­те в то­ва от­но­ше­ние са мно­го. Съг­лас­но ед­на от тях, за всич­ко са ви­нов­ни спе­ци­фич­ни­те осо­бе­нос­ти на об­мя­на­та на ве­щес­т­ва­та при мъ­же­те. При тях зна­чи­тел­но по-труд­но се кон­т­ро­ли­ра об­ра­зу­ва­не­то и из­веж­да­не­то на пи­коч­на­та ки­се­ли­на от ор­га­низ­ма, за­що­то в край­на смет­ка точ­но то­ва про­во­ки­ра раз­ви­ти­е­то на за­бо­ля­ва­не­то.
По­даг­ра­та е бо­лест, пос­лед­ва­ла от на­чи­на на жи­вот. Упот­ре­ба­та на ал­ко­хол, на по-го­ля­мо ко­ли­чес­т­во ме­со, на пу­ше­ни про­дук­ти и маз­на ри­ба пре­диз­вик­ва по­ви­ша­ва­не ни­во­то на пи­коч­на­та ки­се­ли­на и ней­ни­те со­ли - ура­ти­те, в кръв­та. За чо­век, кой­то стра­да от по­даг­ра, по­доб­ни про­дук­ти са убий­с­т­ве­ни, за­що­то в ос­но­ва­та на за­бо­ля­ва­не­то е на­ру­ша­ва­не­то на пу­ри­но­ва­та об­мя­на. Ако про­дъл­жа­ват да чре­во­у­год­ни­чат, те са­ми си под­пис­ват при­съ­да­та.
Имен­но по­ра­ди склон­ност­та към чре­во­у­год­ни­чес­т­во на мно­гоб­рой­ни­те жер­т­ви на по­даг­ра­та, тя се на­ри­ча бо­лест­та на кра­ле­те. И до­ри са я смя­та­ли за приз­нак на ге­ни­ал­ност. Ге­не­ти­ци­те до­ри са въ­ве­ли по­ня­ти­е­то ге­нии тип по­даг­ра.
За раз­ли­ка от дру­ги­те свои та­лан­т­ли­ви, ге­ни­ал­ни, на­да­ре­ни съб­ра­тя, бол­ни­те с по­даг­ра са хо­ра с ряд­ка твор­чес­ка енер­гия, из­к­лю­чи­тел­но це­ле­ус­т­ре­ме­ни, ра­бо­тос­по­соб­ни, мъ­жес­т­ве­ни и из­дър­ж­ли­ви. Спо­ред из­с­ле­до­ва­те­ли­те те­зи ка­чес­т­ва са свър­за­ни с из­ли­шъ­ка на пи­коч­на ки­се­ли­на в кръв­та им. Струк­ту­ра­та на пи­коч­на­та ки­се­ли­на е мно­го сход­на с ко­фе­и­на и те­об­ро­ми­на. А то­ва са об­що­из­вес­т­ни сти­му­ла­то­ри на ак­тив­ност­та на мо­зъ­ка.
Към то­ва за­бо­ля­ва­не мо­же да до­ве­де и про­дъл­жи­тел­ни­ят при­ем на ди­у­ре­ти­ци, псо­ри­а­зи­сът и ня­кои за­бо­ля­ва­ния на кръв­та.

ЛЕКУВАЙТЕ Я НАВРЕМЕ, ЗА ДА НЕ ПОСТРАДАТ БЪБРЕЦИТЕ И СЪРЦЕТО

С вре­ме­то из­ли­шъ­кът на пи­коч­на ки­се­ли­на в ор­га­низ­ма за­вър­ш­ва с об­ра­зу­ва­не на крис­та­ли във вид на иг­лич­ки и тях­но­то от­ла­га­не и нат­руп­ва­не, ко­е­то се ло­ка­ли­зи­ра пре­дим­но в ста­ви­те на го­ле­ми­те пръс­ти на стъ­па­ла­та и пре­диз­вик­ва не­тър­пи­ми бол­ки.
По прин­цип прис­тъ­път за­поч­ва през нощ­та, ко­е­то е на­пъл­но обяс­ни­мо. Точ­но по то­ва вре­ме на де­но­но­щи­е­то РН на кръв­та се из­мес­т­ва, та­ка да се из­ра­зим, към ки­се­ла­та стра­на. В та­ка­ва сре­да пи­коч­на­та ки­се­ли­на бър­зо крис­та­ли­зи­ра и се об­ра­зу­ва утай­ка, ко­я­то от­к­люч­ва въз­па­ли­тел­ния про­цес.
Без ле­че­ние и стро­ги ог­ра­ни­че­ния в хра­не­не­то бол­ни­ят с по­даг­ра мо­же прос­то да се пре­вър­не в ин­ва­лид. С все­ки път мъ­чи­тел­ни­те прис­тъ­пи ста­ват все по-чес­ти и про­дъл­жи­тел­ни. Ос­вен ста­ви­те на кра­ка­та, във въз­па­ли­тел­ния про­цес се във­ли­чат и ста­ви­те на кит­ки­те и лак­ти­те. Те пос­те­пен­но за­поч­ват да се де­фор­ми­рат.
А то­ва во­ди и до по-се­ри­оз­ни проб­ле­ми.
Ос­та­ве­на­та на са­мо­тек бо­лест мо­же да до­ве­де до хро­нич­на бъб­реч­на не­дос­та­тъч­ност, по­ви­ше­но кръв­но на­ля­га­не, ув­реж­да­не на кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве на бъб­ре­ци­те и сър­це­то. Ето за­то­ва по­даг­ра­та тряб­ва да за­поч­не да се ле­ку­ва от са­мо­то на­ча­ло.

ЗАПОМНЕТЕ!

“КРАЛСКАТА БОЛЕСТ” СЕ ОТКРИВА С ПРЕГЛЕД НА... УШИТЕ

Опи­тен спе­ци­а­лист вед­на­га мо­же да оп­ре­де­ли за­бо­ля­ва­не­то при един обик­но­вен прег­лед. И пред­с­та­ве­те си, дос­та­тъч­но е да пог­лед­не не как­во да е, а... уши­те на бол­ния. Те са пок­ри­ти с плът­ни под­кож­ни въ­зел­че­та, ко­и­то се усе­щат при опип­ва­не. То­ва не е ни­що дру­го, а от­ла­га­не на крис­та­ли на пи­коч­на­та ки­се­ли­на. Ако та­ко­ва ед­но въ­зел­че бъ­де раз­ря­за­но, в не­го ще има бял пра­шец.
А ви­зу­ал­ни­ят прег­лед се до­пъл­ва от из­с­лед­ва­ни­я­та на ури­на­та и кръв­та. При не­об­хо­ди­мост се из­вър­ш­ват и рен­т­ге­но­ви сним­ки - ако раз­ру­ши­тел­ни­ят про­цес е оти­шъл твър­де да­ле­че.
“Крал­с­ка­та бо­лест” мо­же да се оп­ре­де­ли и по та­ка на­ре­че­на­та вал­гус­на де­фор­ма­ция на го­ле­ми­те пръс­ти на стъ­па­ла­та - пос­лед­с­т­вие от нап­реч­но­то плос­кос­тъ­пие.

Полезно за всички!


ДИЕТА И БИЛКИ ОБЛЕКЧАВАТ СЪСТОЯНИЕТО

Ни­как­во, до­ри и най-пра­вил­но­то и съв­ре­мен­но ле­че­ние ня­ма да до­ве­де до же­ла­ния ре­зул­тат, без спаз­ва­не на стро­га ди­е­та. Бол­ни­те тряб­ва на­пъл­но да се от­ка­жат от ал­ко­хо­ла и въз­буж­да­щи­те нер­в­на­та сис­те­ма си­лен чай, ка­фе, под­п­рав­ки, лю­ти­ви за­кус­ки. На­ла­га се да се от­ка­жат и от ня­кои зе­лен­чу­ци - ки­се­лец, спа­нак, ас­пер­жи, брюк­сел­с­ко и цвет­но зе­ле, бо­бо­ви про­дук­ти. И най ве­че, от бо­га­ти­те на пу­ри­ни про­дук­ти - пър­же­но ме­со, как­то мес­ни и ри­бе­ни су­пи. Пу­ри­ни­те са те­зи ве­щес­т­ва, ко­и­то се пре­об­ра­зу­ват в пи­коч­на ки­се­ли­на.
Ако мно­го оби­ча­те ме­со, яж­те го по-ряд­ко и то във ва­рен вид.
И мно­го важ­но е да не пре­яж­да­те. Бол­ни­те с по­даг­ра, ос­вен на­ру­ше­на пу­ри­но­ва об­мя­на, чес­то стра­дат и от дру­ги на­ру­ше­ния на об­мя­на­та на ве­щес­т­ва­та - въг­ле­хид­рат­ни и мас­т­ни. Те са длъж­ни да се под­дър­жат в доб­ра и стег­на­та фор­ма. И тряб­ва да при­е­мат по­ве­че теч­нос­ти - не по-мал­ко от ли­тър и по­ло­ви­на на ден. Же­ла­тел­но е то­ва да бъ­дат пло­до­ви и зе­лен­чу­ко­ви со­ко­ве и ми­не­рал­на во­да. Тя задължително да бъ­де ал­кал­на, за­що­то по то­зи на­чин ще се ал­ка­ли­зи­ра ури­на­та, ко­е­то ще по­мог­не по-ак­тив­но да се из­хвърли пи­коч­на­та ки­се­ли­на от ор­га­низ­ма.

Пред­ла­га­ме ви и ня­кои на­род­ни сред­с­т­ва

При по­даг­ра е по­лез­но да при­е­ма­те смес от ли­пов и лай­ков цвят в съ­от­но­ше­ние 1:1. Та­зи смес по­ма­га да се из­хвърли пи­коч­на­та ки­се­ли­на от ор­га­низ­ма. Ед­на су­пе­на лъ­жи­ца смес от две­те бил­ки се за­ли­ва с 2 ча­ши го­ре­ща во­да, смес­та прес­то­я­ва 30-40 ми­ну­ти, пре­цеж­да се и се из­пи­ва на 4 пъ­ти през де­ня - по по­ло­вин ча­ша.
От­ва­ра от цвят на бъз. 20 г цвят от та­зи бил­ка се за­ли­ва с 200 мл го­ре­ща во­да, смес­та прес­то­я­ва един час и се пре­цеж­да. Пие се по чет­върт ча­ша 3-4 пъ­ти на ден 30 ми­ну­ти пре­ди яде­не, за­ед­но с ед­на лъ­жич­ка мед. Пос­лед­на­та пор­ция го­ре­ща от­ва­ра се при­е­ма през нощ­та. А вън­ш­но мо­же­те да си пра­ви­те ком­п­ре­си от стри­ти лис­та от бъз.