Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се предпазим от подагра

Как да се предпазим от подагра

Georgi BurdinGeorgi Burdin
Новак
195
Как да се предпазим от подагра

Подаграта е болезнено възпаление най-често на ставата на палеца на крака, причинена от натрупване на пикочна киселина в кръвта, отлагаща се на кристали в бъбреците. Ако имате фамилна история, свързана с подагра, може би сте предразположен (от 6 до 18% от нас) към това заболяване и трябва да направите някои промени в начина си на живот, които могат да предотвратят неприятната болка.

Избягвайте да пиете алкохол. Високите количества алкохол водят до хиперурикемия (високи нива на пикочна киселина), която причинява подагра. Намалете до минимум консумацията на твърд алкохол и изцяло спрете бирата, поради високото съдържание на пурини в нея. Някои специалисти препоръчват умерена консумация на вино.

Поддържайте оптимално телесно тегло. Затлъстяването води до увеличаване на токсините и на отпадъчните продукти от обмяната, които трябва да бъдат филтрирани и увеличават риска от подагра.

Внимавайте с консумирането на високо-пуринови храни, които в тялото се разпадат до пикочна киселина. Това са сардините, херингата, скаридите, аншоа, сушените бобови растения и гъбите. Избягвайте и субпродуктите - черен дроб, сърца, бъбреци, карантии. Ограничете приема на мазнини.

Яжте череши и ягоди. Някои проучвания показват, че са полезни при подагра.

Поддържайте нормално кръвното си налягане. Хипертонията предразполага към подагра.

При симптоми на подагра се посъветвайте с вашия лекар за лекарствата, които вече приемате. Някои от тях пречат на организма да екскретира правилно пикочната киселина и трябва да ги избягвате. Това са диуретиците, циклоспорините, ниацинът, малки дози аспирин.

Пийте много вода. Така ще промивате пикочната киселина и тя няма да се задържа дълго време в тялото ви. Също така ще избегнете и дехидратацията.

Почивайте достатъчно. Не излагайте ставите си на излишен стрес и натоварвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
514
45
39
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
Любомир
Любомир
03.07.2015 00:09
статията е просто....общи приказки ...За хората с подагра-пийте сока на 3 лимона през 4 часа при пристъп...профилактично-2 лимона на ден....
3
0
Надя
Надя
24.03.2014 12:27
Страдам от подагра, често се изкушавам и пия бира с някое вкусно мезе! В момента в който усетя познатата болка в областта на някоя става хапвам една връзка репички.След час няма и следа от застрашаващата криза! Добре е всеки ден да се ядат репички! Опитайте, при мен действа!
2
0
Радка Илиева
Радка Илиева
14.09.2013 16:42
Причината за появата на подагра е подкиселяване на организма. С промяна на храненето може да се алкализира ph-то. А ако се включат и лечебните гъби и спирулината, които са едни от най-алкалните храни, резултата може да се получи и по-бързо. Лекар на фирмата -продизводител Ди Екс Ен може да направи програма за профилактика за детоксикация на организма.
5
1
аз
аз
06.09.2013 08:21
Статията е безсмислена.........подаграта отдавна се лекува! Лекува се с алкална диета, с хомеопатия и със шуслерови соли. Всеки може да си купи или направи апарат за " жива вода"- ативирана вода. Активираната вода е с PH над 10 и бързо нармализира обмяната на веществата и неутрализира високата киселинност на извънклетъчните течности. Подаграта е болест на неправилното хранене и при правилно подбрани храни водещи до по -алкална среда няма да се появи никакво заболяване. Пиенето на фармацевтични силни лекарства, преработените храни с консерванти създават висока киселинност в тялото и подаграта е само едно от заболяванията , които могат да ви навредят.


7
4
георги
георги
08.08.2013 14:13
Страдам от подагра. За мен се дължи на 50% наследственост и заболяване на бъбреци . Такива строги режими според мен не дават кой знае какви ефекти. Имам "колега" който пие по 10-15 бири и няма възпаление но приема милорит , друг не е пил никога алхкохол и се появява 3 - 4 пъти в годината. Взимал съм хапове от Германия, Англия и т.н.но наи-важното е психиката на човека - стреса е най - големия вредител . НЕПИИЙТЕ МАСТИКА ИЛИ АНАСОНОВИ РАКИИ КРИСТАЛИТЕ ТЕ ПОГУБВАТ.
4
1
Камелия
Камелия
07.08.2013 07:56
Съпругът ми страда от подагра от няколко години.От тогава е на строга диета и до сега не е получил пристъпи.
5
0
Сузана Нешева
Сузана Нешева
25.05.2014 15:41
Аз, съвсем случайно разбрах, че имам подагра! Сега страдам от жестоки болки в ставите и имам дегенерация на макулата на лявото око. Това е типично за подаграта. "Изяжда ти костите и очите! Но не вярвам, че съпругът ви спазва стриктна диета за тази болест! А ако подаграта е в съчетание с диабет - ко праим! Обяснете ми! За едно да се яде въглехидратни храни, а за другата никакви въглехидрати!
0
0