Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Профилактични съвети за лечение на подагра

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

  • Отслабнете. Около 50% от страдащите от подагра са с наднормено тегло. Редуцирането на теглото може да понижи нивото на пикочната киселина, да облекчи или напълно да излекува подаграта. Направете това постепенно – никога не про­пускайте хранене и не се подлагайте на драстични диети. Рязкото отслабване може да провокира пристъпи.
  • Пурини. Храните, богати на пурини, могат да причинят подагра, защото пуринът се превръща в пикочна киселина. Ако страдате от подагра и не приемате лекарства за реду­циране на пикочната киселина, избягвайте богатите на пурини храни – птиче месо, кон­сервирано или пушено месо и риба; морски дарове; шоколад; аспержи, карфиол, спанак, гъби, зрял боб и грах; зърнени закуски и храни, приготвени с бакпулвер.

ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

  • Отидете на преглед. Ако имате фамилна обремененост с подагра, лека­рят ви ще назначи кръвни изследвания за проверка на нивото на пикочната киселина. Високото ниво не означава задължително, че имате подагра, а може да е пре­дупредителен сигнал за други заболявания. Понякога аспиринът и диуретиците намаля­ват способността на бъбреците да излъчват пикочната киселина чрез урината.
  • Диабет и сърдечносъдови заболявания. Здравословни проблеми като диабет, висо­ки нива на триглицеридите и атеросклероза на съдовете на сърцето и мозъка се срещат по-често при хора с подагра. Лекарят вероятно ще направи изследвания за тези болести, ако сте с повишен риск.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  • Избягвайте добавки с високо съдържание на ниацин и никотинамид. Високите дози могат да повишат нивото на пикочната киселина.

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

  • Ягоди, малини, боровинки. Всички подобни дребни плодове, особено те­зи с тъмночервен или виолетов цвят като черешите и боровинките понижа­ват нивото на пикочната киселина. Ако не можете да си ги доставите пресни, консервира­ните са не по-малко полезни. Доказано е, че консумацията на 225 г череши на ден пони­жава нивото на пикочната киселина в кръвта.

НАЧИН НА ЖИВОТ

  • Не злоупотребявайте с алкохол. Бялото вино, бирата и спиртните напитки в големи количества нарушават способността на бъбреците да излъчват пикочната киселина, което може да предизвика пристъп на подава. Виното и бирата ос­вен това имат високо съдържание на пурини. Ако страдате от подагра, консумирайте уме­рени количества алкохол – не повече от едно питие на ден за жените и 2 – за мъжете, особено ако не приемате лекарства, понижаващи пикочната киселина.
  • Пийте много вода. Два до три литра течности дневно помагат на бъбреците да излъчат пикочната киселина и разреждат урината, което, от своя страна, не позволява образуването на камъни в бъбреците.

ВНИМАНИЕ

Страдащите от подагра трябва да прегледат щитовидната си жлеза. Хипотиреоидизмът се среща по-често при хо­рата с подагра, защото ниското ниво на тиреоидния хормон забавя излъчването на пикоч­ната киселина. Лека­рят вероятно ще ви предпише тироксин, за да преодолеете проблема.

 

Има ли успешно лечение на подагра?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *