Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

Подаграта се лекува с воля

health.bg Архив 2009г.
Наричат подаграта царска болест, не само защото от подагра са страдали Карл Велики, Иван Грозни и други знатни особи от миналото. Смятало се е, че засяга хора, които могат да си позволят охолен живот, според някогашните разбирания. Тези, които са сядали на трапезата по няколко пъти на ден, а подносите пред тях са били отрупани с дивеч, птици и риби.

Днес този тип хранене се нарича нерационално, а не царско и причинява подагра най-често при мъжете над 40-годишна възраст.

Първа проява на подаграта са подуването и болките в някоя става. Всъщност подаграта е болест на обмяната, подобно на диабета.
Но, докато при диабета има проблем с обмяната на въглехидратите, при подаграта в кръвта се натрупва по-голямо количество пикочна киселина. Два основни фактора са причина за това - нарушение при извеждането й от бъбреците и/или прекаленото й образуване.

За образуването на пикочната киселина в организма значение има сложният процес на преработване на вещества, наречени пурини. Крайният продукт от разграждането на пурините е пикочната киселина, която, попаднала в кръвта, се отделя от организма чрез бъбреците. Пурините и белтъчините са тясно свързани в хранителните продукти и са едно от условията за рационалното балансирано хранене. Те са необходими на организма, но не трябва да бъдат прекалено много.
Богати на пурини са месото и рибата, сините плодове и зеленчуци, шоколадът, кафето.

Много пуринови основи има в субпродуктите - черен дроб и бъбреци. Продължителният прием на някои лекарства (салицилати, диуретици), злоупотребата с алкохол и особено с бира, нарушават пуриновата обмяна. На децата, при които механизмите на обмяна на пурините още не са достатъчно развити, и на възрастните, заради съпътстващите заболявания, не се препоръчва злоупотребата с тлъсти месни и рибни бульони. За тях е полезно да ядат рибата и месото варени, а не пържени и задушени, защото при варене пурините лесно преминават в бульона, а в пържените и задушените блюда остават. Храната, съдържаща пурини, е необходима на растящия организъм.

Постоянната повишена концентрация на пикочната киселина има няколко последици. Първоначално се образува пясък, а след това и уратни камъни в бъбреците.
Често първа проява на подаграта е подуването, възпалението и силните болки в някоя става – най-често на палеца на ходилото.

Повишеното количество пикочна киселина в кръвта води до това, че тя по¬пада в ставната течност и кристалите на киселината, образувайки своеобразни натрупвания в ставите и околоставните тъкани, разрушават костната и хрущялната тъкан, предизвикват възпаление и деформация.

По този начин уратните камъни и подагрозният артрит имат в своите механизми нарушение на пуриновата обмяна. В някои случаи при пациентите се наблюдава съчетание между подагра и уратни камъни.

Според изследвания от последните години, нарушението на пуриновата обмяна може да доведе до нарушение в работата на бета-клетките на задстомашната жлеза, а те произвеждат инсулина. По тази причина много често се среща съчетанието пикочокаменна болест, подагра и захарен диабет.

Подаграта се лекува най-вече с диета и с някои медикаменти, които намаляват концентрацията на пикочната киселина в организма.

Храната...

Най-важното, което трябва да знаят болните от подагра, е, че каквото и лечение да предприемат, без строга диета то се обезсмисля. Храненето не е главната причина за появата на „кралската болест”, но ограничаването на пурините в храната е задължително. Това означава, че до минимум трябва да се намали употребата на алкохол, чай, кафе, острите подправки и захарните изделия. От зеленчуците да се избягват лапад, спанак, боб, патладжани и сини сливи, гъби, карфиол. Забравете за тлъстите пържени меса, бульони и карантия. Най-малко 35 процента от мазнините в менюто трябва да се падат на растителните масла. Необходимо е да се ограничи и приемът на сол и да се нормализира телесното тегло.
Бедни на пурини са млечните продукти, яйцата, хлябът, зърнените храни и оризът. Диетата трябва да съдържа шипков чай, отвара от пшенични трици с лимонов сок. Добре е да се приемат повече витамини, най-вече В1 и С. Препоръчително е болните от подагра да се хранят 4-5 пъти на ден, да приемат повече течности.


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg