Пикочна киселина

Пикочна киселина

Какво представлява изследването?

Концентрация на пикочната киселина в кръвта

Защо се прави изследването? (при какви заболявания...

Пикочната киселина се образува в организма в резултат на метаболизма на нуклеиновите киселини (ДНК и РНК). Синтезира се в черния дроб и във вид на натриева сол се намира в кръвта. Излъчва се през бъбреците и нивото на пикочна киселина в кръвта се определя от равновесието между двата процеса – синтез и излъчване. Когато концентрацията на пикочна киселина в кръвта премине границата от 540 mmol/l, тези соли започват да кристализират (получава се преситен разтвор на пикочна киселина) и да се отлагат уратни кристали в меките тъкани на тялото – обикновено около ставните капсули, но също така и в сърцето и др. органи. Това заболяване се нарича подагра, а състоянието на повишена пикочна киселина – хиперурикемия. Подаграта протича с пристъпи от подуване, зачервяване и болка в ставите (подагрозен артрит), нарушения в сърдечната дейност (подагрозен кардит), рисков фактор е за развитието на исхемична болест на сърцето и др. Най-често се засяга голямата става на палеца на крака. За нивото на пикочна киселина в кръвта голямо значение има хранителния режим и приема на алкохол. Консумацията на голямо количество месо, особено вътрешности, води до образуване на по-голямо количество пикочна киселина, нарушаване на баланса между синтез и излъчване и особено на фона на употреба на алкохол е предпоставка за кристализация на уратни кристали в меките тъкани и развитието на подагра. Повишено количество на пикочна киселина в кръвта може да се наблюдава и при някои заболявания, обозначава се като вторична подагра: левкози и лимфоми заболявания на черния дроб и жлъчните пътища диабет хронична екзема псориазис вторична подагра при алкохолизъм

Прицелни стойности

деца до 14 г. - 120 - 320 mmol/l жени 150 – 350 mmol/l мъже 210 – 420 mmol/l

Как се провежда изследването?

За целта на изследването се използва венозна кръв взета чрез венепункция.

Крие ли рискове?

Рисковете са свързани с венепункцията – спукване на вена и образуване на подкожен хематом, който с времето се резорбира.

Как да се подготвя?

Не трябва да се приемат 1 ден преди изследването храни богати на пурини (черен дроб, бъбреци, стриди, и др.).

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Фитнес и рехабилитация
Как изтощителни тренировки и претренираност влияят на имунитета?
Васкулит - кашлицата също може да е симптом на васкулит, освен изтръпването

Васкулитът може да засегне всеки кръвоносен съд в тялото.

При кои видове рак е важно изследването за HER2 туморен маркер?

Какви видове тестове за HER2 туморен маркер съществуват?

Инфекциите са най-честите усложнения при поставяне на уретрален катетър

Какви рискове крие поставянето на уретрален катетър?