Подаграта е една от най-болезнените форми на артрита. Тази болест уврежда ставите, но най-характерният й симптом е внезапна рязка болка в областта на големия пръст на крака, която се появява обикновено през нощта.
По­даг­ра­та въз­ник­ва ос­нов­но по­ра­ди две при­чи­ни!

Пър­ва­та е нас­лед­с­т­ве­но на­ру­ше­ние на бел­тъч­на­та об­мя­на на ве­щес­т­ва­та, ко­е­то во­ди до нат­руп­ва­не в ор­га­низ­ма на из­лиш­но ко­ли­чес­т­во пу­ри­ни. То­ва са про­дук­ти на об­мя­на­та на бел­тъ­чи­ни­те, ко­и­то по-къс­но се прев­ръ­щат в пи­коч­на ки­се­ли­на.
Вто­ра­та при­чи­на е не­дос­та­тъч­но­то от­де­ля­не на ве­че об­ра­зу­ва­ла­та се пи­коч­на ки­се­ли­на от ос­нов­на­та “пре­чис­т­ва­тел­на стан­ция” на ор­га­низ­ма - бъб­ре­ци­те.
За раз­ви­ти­е­то на по­даг­ра­та вли­яе ви­со­ко­то ни­во на триг­ли­це­ри­ди­те в кръв­та. От­ра­зя­ва се и про­дъл­жи­тел­но­то ле­че­ние с про­ти­во­ту­мор­ни или по­ни­жа­ва­щи кръв­но­то на­ля­га­не пре­па­ра­ти.
Ако ле­ка­рят ви пос­та­ви ди­аг­но­за по­даг­ра, тряб­ва да се прег­ле­да­те при ен­док­ри­но­лог и за със­то­я­ни­е­то на щи­то­вид­на­та жле­за. То­ва се на­ла­га, за­що­то е въз­мож­но да раз­ви­ва­те хи­по­ти­ре­о­идоза. При та­зи бо­лест ти­ре­о­ид­ни­те хор­мо­ни се об­ра­зу­ват, но не са в дос­та­тъч­но ко­ли­чес­т­во, ко­е­то во­ди до за­ба­вя­не на от­де­ля­не­то на пи­коч­на ки­се­ли­на.

Об­ра­зу­ва­не­то на крис­та­ли в став­на­та ку­хи­на Е пър­ви­ят се­ри­о­зен приз­нак за наб­ли­жа­ва­щия прис­тъп

Във всич­ки по­со­че­ни ва­ри­ан­ти пи­коч­на­та ки­се­ли­на пос­те­пен­но се нат­руп­ва в кръв­та и оттам пре­ми­на­ва в став­на­та теч­ност. В став­ни­те ку­хи­ни тя крис­та­ли­зи­ра и най-чес­то то­ва се случ­ва в го­ле­ми­те пръс­ти на кра­ка­та. Те­зи от­ла­га­ния на крис­та­ли се виж­дат на рен­т­ге­но­ви­те сним­ки, как­то и при из­с­лед­ва­не на став­на­та теч­ност.
Пре­ди да нас­тъ­пи пър­ви­ят прис­тъп на по­даг­ра, пи­коч­на­та ки­се­ли­на мо­же да се нат­руп­ва в ор­га­низ­ма го­ди­ни на­ред, мно­го дъл­го - понякога це­ли 20 го­ди­ни. До из­вес­тен мо­мент ор­га­низ­мът не ре­а­ги­ра по ня­ка­къв спе­ци­а­лен на­чин. Сиг­на­ли­зи­ра за на­ча­ло­то на за­бо­ля­ва­не­то са­мо с ле­ко под­пух­ва­не на ста­ва­та. По то­зи на­чин пре­дуп­реж­да­ва чо­ве­ка, че в кръвта и тъ­ка­ните на тя­ло­то му се е по­ви­ши­ло съ­дър­жа­ни­е­то на пи­коч­на ки­се­ли­на. Но чак ко­га­то в став­на­та ку­хи­на се об­ра­зу­ват крис­та­ли­те, ор­га­низ­мът ве­че е при­ну­ден да за­поч­не ак­тив­но да се бо­ри. То­ва става с по­мощ­та на лев­ко­ци­ти­те. Въз­ник­ва въз­па­ли­тел­но ог­ни­ще, в ре­зул­тат на ко­е­то ста­ва­та вече под­пух­ва мно­го по-сил­но, ко­жа­та под нея е за­чер­ве­на и мно­го бо­ли.
Пър­ви­ят прис­тъп на по­даг­ра про­дъл­жа­ва от ед­на сед­ми­ца до де­сет дни и пре­ми­на­ва без вся­как­во ле­че­ние. Но пък чо­век мо­же да из­пи­та дос­та стра­да­ния. В 75 на сто от слу­ча­и­те се ув­реж­да го­ле­ми­ят пръст на кра­ка, но не е из­к­лю­че­но бол­ни­ят да из­пи­та бол­ка в пе­та­та, хо­ди­ло­то, гор­на­та част на стъ­па­ло­то, ко­ле­не­те, пръс­ти­те на ръ­це­те.

ПО­ДАГ­РА­ТА Е БО­ЛЕСТ НА МЪ­ЖЕ­ТЕ И СЕ ПРО­ВО­КИ­РА ОТ ПРЕ­КА­ЛЯ­ВА­НЕ­ТО С АЛ­КО­ХОЛ

Ос­нов­но от по­даг­ра бо­ле­ду­ват мъ­же­те. При тях то­зи про­цес по­ня­ко­га за­поч­ва още в юношеска въз­раст. За­то­ва мъ­же­те тряб­ва да имат пред­вид ед­но мно­го важ­но об­с­то­я­тел­с­т­во: ал­ко­хо­лът про­во­ки­ра прис­тъ­пи­те на по­даг­ра. По-го­ле­ми­те ко­ли­чес­т­ва ви­но, би­ра и твърд ал­ко­хол от­с­лаб­ват от­де­ля­не­то на пи­коч­на ки­се­ли­на от бъб­ре­ци­те. Ос­вен то­ва ви­но­то и би­ра­та съ­дър­жат мно­го пу­ри­ни. На­ши­ят съ­вет е ряз­ко да ог­ра­ни­чи­те упот­ре­ба­та на спир­т­ни на­пит­ки - не по­ве­че от ед­на ча­ша ви­но или би­ра на ден. Но най-доб­ре е въ­об­ще да се от­ка­же­те от те­зи две на­пит­ки.
Же­ни­те са за­щи­те­ни от раз­ви­тие на та­зи бо­лест от сво­и­те по­ло­ви хор­мо­ни - ес­т­ро­ге­ни­те. За­то­ва при тях пи­коч­на­та ки­се­ли­на мо­же да за­поч­не да се нат­руп­ва в по-го­ле­ми ко­ли­чес­т­ва чак в пе­ри­о­да на ме­но­па­у­за­та. Но по­ня­ко­га от по­даг­ра бо­ле­ду­ват и же­ни в реп­ро­дук­тив­на въз­раст. И ос­нов­на­та при­чи­на за то­ва е неп­ра­вил­но­то хра­не­не, ко­е­то съ­от­вет­но во­ди до над­нор­ме­но тег­ло. А точ­но из­лиш­ни­те ки­лог­ра­ми са един от най-го­ле­ми­те вра­го­ве на ста­ви­те. За­то­ва, ако сте с над­нор­ме­но тег­ло и ве­че сте пре­ка­ра­ли един прис­тъп от по­даг­ра, се пос­та­рай­те да от­с­лаб­не­те, и то кол­ко­то мо­же по-бър­зо.

ОГ­РА­НИ­ЧЕ­ТЕ ДВИ­ЖЕ­НИ­Я­ТА И НА­ЛА­ГАЙ­ТЕ ЛЕ­ДЕН КОМ­П­РЕС НА ПОД­ПУХ­НА­ЛА­ТА СТА­ВА

При по­даг­ра вся­ко из­вър­ше­но дви­же­ние за­сил­ва бол­ка­та, за­то­ва на ста­ва­та й е не­об­хо­дим по­кой. Бол­ни­ят тряб­ва по­ве­че вре­ме да се­ди, да по­ла­га от вре­ме на вре­ме кра­ка си вър­ху друг стол, за да бъ­де в хо­ри­зон­тал­но по­ло­же­ние. Или прос­то тряб­ва да ле­жи.
Бол­ка­та мо­же да се на­ма­ли с ле­ден ком­п­рес. Ето как се пра­ви: в най­ло­нов плик се на­сип­ват куб­че­та лед от хла­дил­ни­ка, след ко­е­то пли­кът се за­ви­ва с кър­па и се пос­та­вя на пръс­та или на бол­на­та ста­ва. Ком­п­ре­сът се дър­жи не по-мал­ко от 20 ми­ну­ти. Ако ле­дът се то­пи бър­зо, се на­ла­га да сложите още. Та­ка­ва про­це­ду­ра мо­же­те да пра­ви­те по три пъ­ти на ден.
За да ус­по­ко­и­те бол­ка­та, мо­же­те да ма­са­жи­ра­те ста­ва­та си със спе­ци­ал­ни мех­ле­ми. Те мо­гат лес­но да се при­гот­вят и в до­маш­ни ус­ло­вия:
Сме­се­те 250 г олио, 250 г ке­ро­син и 6-7 чуш­ки чер­вен пи­пер, кой­то пред­ва­ри­тел­но сте смле­ли в ма­шин­ка­та за ме­со. Пос­та­ве­те смес­та на топ­ло мяс­то за 10 дни, ка­то всекид­нев­но раз­к­ла­ща­те съ­да. Ко­га­то смес­та е ве­че го­то­ва за упот­ре­ба, пре­ди сън взе­ме­те мал­ко и втрий­те на бол­ни­те мес­та. След то­ва си пос­та­ве­те въл­не­ни чо­ра­пи и лег­не­те в лег­ло­то. Мо­же­те да пов­то­ри­те про­це­ду­ра­та и на след­ва­щия ден, но са­мо ако пър­вия път ви е до­нес­ла ус­по­ко­е­ние и ком­форт. Те­зи раз­т­рив­ки са мно­го ефикас­ни, но тряб­ва да вни­ма­ва­те, ка­то ги при­ла­га­те, за­що­то по­ня­ко­га пре­диз­вик­ват алер­гич­ни ре­ак­ции.
Сме­ле­те на прах шест час­ти да­фи­но­ви лис­та и ед­на част хвой­но­ви иг­лич­ки. След то­ва сме­се­те с два­на­де­сет час­ти мас­ло. По­лу­че­ни­ят мех­лем мно­го вни­ма­тел­но се втри­ва в бол­ни­те ста­ви.

МЕ­ДИ­КА­МЕН­ТОЗ­НО­ТО ЛЕ­ЧЕ­НИЕ НА­МА­ЛЯ­ВА БОЛ­КА­ТА

По­ня­ко­га вто­ри­ят прис­тъп въз­ник­ва дос­та вре­ме след пър­вия. Но ако при вас прис­тъ­пи­те пе­ри­о­дич­но се пов­та­рят, тряб­ва да за­поч­не­те ле­че­ние. В про­ти­вен слу­чай все­ки нов прис­тъп мо­же да се про­то­чи ня­кол­ко сед­ми­ци и до­ри ме­сец.
Ле­ка­ри­те обик­но­ве­но наз­на­ча­ват ме­ди­ка­мен­тоз­ни пре­па­ра­ти, ко­и­то да на­ма­ля­ват бол­ка­та и да по­ни­жа­ват про­дъл­жи­тел­ност­та на прис­тъ­па. Пред­пис­ват се и сред­с­т­ва, по­ни­жа­ва­щи ни­во­то на пи­коч­на­та ки­се­ли­на в кръв­та, как­то и та­ки­ва, ус­ко­ря­ва­щи от­де­ля­не­то й през бъб­ре­ци­те. Же­ла­тел­но е те­зи ле­кар­с­т­ва да се при­е­мат и с про­фи­лак­тич­на цел - ко­га­то още е ста­ди­ят на ле­ко под­пух­ва­не на го­ле­мия пръст на кра­ка и не са се по­я­ви­ли прис­тъ­пи­те и още ня­ма въз­па­ли­тел­но ог­ни­ще и бол­ки. Въ­об­ще с цел про­фи­лак­ти­ка е не­об­хо­ди­мо еже­год­но да се из­с­лед­ва­те за ни­во­то на пи­коч­на­та ки­се­ли­на в кръв­та. Ако то­ва ни­во се ока­же ви­со­ко, то­ва съв­сем не зна­чи, че неп­ре­мен­но е на­ча­ло на по­даг­ра. Мо­же да ста­ва въп­рос и за дру­ги проб­ле­ми. Ос­вен то­ва ня­кои ле­кар­с­т­ва, нап­ри­мер ас­пи­рин или ди­у­ре­ти­ци за ле­че­ние на хи­пер­то­ния, по­ни­жа­ват от­де­ля­не­то на пи­коч­на ки­се­ли­на през бъб­ре­ци­те. То­га­ва тряб­ва да ги за­ме­ни­те с дру­ги.

ЛЕЧЕБНОТО ХРАНЕНЕ Е ОСОБЕНО ВАЖНО!

Мно­го важ­но за бол­ни­те от по­даг­ра е то­ва как те се хра­нят. Всъщ­ност те тряб­ва да пре­ми­нат на ле­чеб­но хра­не­не.
Ще се на­ло­жи да заб­ра­ви­те за про­дук­ти, бо­га­ти на пу­ри­ни, за­що­то те ряз­ко по­ви­ша­ват об­ра­зу­ва­не­то на пи­коч­на ки­се­ли­на в ор­га­низ­ма.
За­пом­не­те, че кол­ко­то по­ве­че жи­во­тин­с­ки бел­тъ­чи­ни упот­ре­бя­ва­те, тол­ко­ва по­ве­че пу­ри­ни се нат­руп­ват във ва­шия ор­га­ни­зъм. За­то­ва на бол­ни­те с по­даг­ра ка­те­го­рич­но се заб­ра­ня­ват:

1. мес­ни­те, ко­ко­ши­те, риб­ни­те и гъ­бе­ните бул­ьо­ни;
2. мес­ни­те и риб­ните пу­ше­ни про­дук­ти;
кон­сер­ви­те;
3. маз­ни­те видо­ве ме­со и ри­ба;
4. суб­п­ро­дук­ти­те: че­рен дроб, сър­це, бъб­ре­ци;
5. го­веж­да­та и свин­с­ката маз­ни­на.

На­пъл­но тряб­ва да из­к­лю­чи­те от сво­я­та тра­пе­за и бо­бо­ви­те про­дук­ти, спа­на­ка, цвет­но­то зе­ле, ка­ка­о­то, шо­ко­ла­да, сил­но­то ка­фе и чай.
При­гот­вяй­те хра­на­та си на па­ра, ка­то я ва­ри­те или печете. Мо­же­те да си поз­во­ли­те мес­ни и риб­ни блю­да (раз­би­ра с,е от не­маз­ни видо­ве) са­мо два пъ­ти в сед­ми­ца­та, и то неп­ре­мен­но ва­ре­ни. Пий­те теч­нос­ти - не по-мал­ко от 2,5 лит­ра на ден, ако ня­ма­те про­ти­во­по­ка­за­ния за то­ва. Та­ка по-ефек­тив­но ще се от­де­ля пи­коч­на­та ки­се­ли­на от ор­га­низ­ма. Ос­вен во­да мо­же­те да си поз­во­ли­те слаб чай, со­ко­ве, ал­кал­на ми­не­рал­на во­да.
Яж­те по 4-5 пъ­ти на ден, теч­нос­ти при­е­май­те меж­ду от­дел­ни­те при­е­ми на хра­на.

ПРО­ВЕЖ­ДАЙ­ТЕ ПО­ВЕ­ЧЕ РАЗ­ТО­ВАР­ВА­ЩИ ДНИ, НО В НИ­КА­КЪВ СЛУ­ЧАЙ ПЪЛ­НО ГЛА­ДУ­ВА­НЕ

Пре­по­ръч­ва­ме на всич­ки бол­ни с по­даг­ра, осо­бе­но на те­зи с над­нор­ме­но тег­ло, 1-2 пъ­ти през сед­ми­ца­та да про­веж­дат раз­то­вар­ва­щи дни:

1. из­ва­ра и ай­ран - 400 г обез­мас­ле­на из­ва­ра и по­ло­вин ли­тър ай­ран;
2. ки­се­ло мля­ко или ай­ран - до ли­тър и по­ло­ви­на на ден;
3. зе­лен­чу­ков раз­то­вар­ващ ден - ки­лог­рам и по­ло­ви­на зе­лен­чу­ци - как­то ги ха­рес­ва­те.

През де­ня, кой­то сте из­б­ра­ли за раз­то­вар­ва­не, не тряб­ва да яде­те ни­що дру­го, как­то и не тряб­ва да си поз­во­ля­ва­те пъл­но гла­ду­ва­не. За­що­то ако ос­та­не­те ця­ло де­но­но­щие, без да сте сло­жи­ли ни­що в ус­та­та си или сте по­лу­чи­ли по-мал­ко от 100 ккал за де­ня, вие са­ми при­нуж­да­ва­те своя ор­га­ни­зъм бър­зо да раз­т­ва­ря соб­с­т­ве­ни­те си бел­тъ­чи­ни. А то­ва, как­то мно­го пъ­ти от­бе­ля­зах­ме, во­ди до на­рас­т­ва­не ни­во­то на пи­коч­на­та ки­се­ли­на в кръв­та.
До­ри и са­мо един прис­тъп тряб­ва да ви на­ка­ра да пре­ми­не­те на стро­га ди­е­та.
При по­даг­ра пре­по­ръч­ва­ме след­ни­те про­дук­ти:

1. Пше­ни­чен и ръ­жен хляб от вче­раш­ния ден, т.е. ле­ко из­су­шен. Ог­ра­ни­че­те тес­те­ни­те из­де­лия.
2. Мля­ко, из­ва­ра, обез­мас­ле­на сме­та­на, по-нискомаслен каш­ка­вал.
3. Ед­но яй­це на два дни - не­за­ви­си­мо как сте го при­гот­ви­ли.
4. В мал­ки ко­ли­чес­т­ва мас­ло, в то­ва чис­ло рас­ти­тел­но.
5. Вся­как­ви зър­не­ни про­дук­ти във вид на бул­гур (не­об­ра­бо­те­но зър­но). Сва­ря­вай­те си ги с во­да и ги при­е­май­те в не­ог­ра­ни­че­ни ко­ли­чес­т­ва.
6. Вся­как­ви зе­лен­чу­ци - прес­ни, ва­ре­ни, за­пе­че­ни, ос­вен со­ле­ни и ма­ри­но­ва­ни.
7. Млеч­ни, пло­до­ви и зе­лен­чу­ко­ви су­пи - с из­к­лю­че­ние на грах, бо­бо­ви про­дук­ти и ки­се­лец.
8. Вся­как­ви пло­до­ве, в то­ва чис­ло гор­с­ки, как­то и слад­ка, мар­ма­лад, пес­тил, мед. В под­хо­дя­щия се­зон яж­те по­ве­че че­ре­ши, виш­ни, чер­ни бо­ро­вин­ки и дру­ги­те тъм­ни, с чер­ве­но-син цвят пло­до­ве. Те съ­дър­жат ве­щес­т­ва, ко­и­то по­ни­жа­ват ни­во­то на пи­коч­на­та ки­се­ли­на. Мо­же­те съ­що та­ка да при­е­ма­те ап­те­чен ек­с­т­ракт от глог и чер­на бо­ро­вин­ка.

Д-р Ми­рос­лав Ви­дев