zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бирата крие риск от подагра



Бирата крие риск от подагра

8 март 2011, здраве.bg

Според изследвания, резултатите от които са публикувани в престижното медицинско издание The Lancet, прекомерната консумация на алкохол, в това число и на бира, предразполага към развитие на подагра - болест, която се характеризира с наличието на излишни количества пикочна киселина в кръвта на пациента.

От край време подаграта е смятана за основна предпоставка за развитието на артрит особено при мъжете. В Древността често са наричали заболяването „царска” болест, тъй като хората, които тя засягала, най-често водели охолен живот, прекалявали с храната и напитките.

В наши дни специалистите потвърждават, че съществува връзка между подаграта и консумацията на алкохол.

Публикацията в The Lancet акцентира и на редица доказателства за това, че приемът на определени питиета дори в минимални количества може да доведе до развитието на заболяването.

Прави впечатление, че на първо място е поставена бирата и едва след нея се нареждат останалите спиртни напитки. В същото време се счита за доказано, че консумацията на вино до 2 чаши на ден, не оказва негативен ефект върху тази страна на човешкото здраве.

Връзката между подаграта и бирата учените обвързват с твърденията, че ежедневният й прием увеличава риска от заболяването почти двойно, докато при останалите спиртни напитки става дума за опасност, нарастваща с около 15%.

Тези данни обаче не оказват почти никакво въздействие върху навиците на съвременния мъж, категорични са специалистите, защото представителите на силния пол разчитат на голямото разнообразие от медикаменти, които облекчават и лекуват подаграта.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.